Ravioli

Photobucket

Genieten jullie ook zo van het zonnige weer? 't Is nog wat frisjes maar kijk eens hoe de prachtige natuur al straalt en actief is! Bij ons in de tuin hebben de vogels het ontzettend druk. Zo veel nestjes hebben wij nog nooit gehad en de merels zijn alweer druk in de weer met een tweede leg! Wij zijn ook nog nooit met zoveel rupsen op onze kleding en on onze haren thuisgekomen na een fietstochtje in het bos. De vogels hebben genoeg te eten. En in de moestuin beginnen de aardbeien al te komen- een feest!

Intussen heb ik eindelijk een veganistische raviolipost op mijn blog! Ik heb dit al lang willen doen. Ravioli maken is niet moeilijk maar kost wel veel tijd. Je moet ordelijk te werk gaan en alles goed voorbereiden, anders wordt het een rommeltje en is de kans groot dat het mislukt. Ik wilde ook veel foto's maken tijdens het werken want dan is het recept makkelijker te volgen. Gelukkig kwam Frank mij helpen. Hij heeft het sausje gemaakt en de pasta gekookt. Het is fijn als iemand je helpt bij de voorbereiding van deze maaltijd.

Deze ravioli is klaargemaakt met een heerlijke veganistische spinazievulling. Maak altijd eerst de vulling. Je kan hem zelfs een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren.

De witte saus (met champignons en ui) voor de pasta kan je ook beter van te voren maken. De reden is dat als je eenmaal bezig bent met het maken van de pasta je al je aandacht daarvoor nodig hebt. Als de ravioli gekookt is kan je niet wachten om het te eten! Heb je geen tijd of zin om een sausje erbij te maken is de ravioli ook lekker met een besprenkeling van een rijke olijfolie en een vega-parmesan. Maak in dit geval de vulling wat pittiger van smaak door een eetlepel edelgistvlokken toe te voegen.

Zelf je eigen pasta maken is super leuk! Ik ga dan dagdromen van een open keukendeur met een uitzicht op Toscaanse heuvels en de geur van lavendelstruiken buiten de deur. En het is niet alleen leuk werk maar zeker ook de moeite waard. Je voelt je alsof je in een sjiek restaurant eet en als je bord leeg is verlang je naar meer!

Photobucket

Oke, aan de slag met de vulling.

1/2 kop rauwe cashewnoten
1 blok tofu
3 el rijke olijfolie
1 el verse citroensap
1 tl balsamico azijn
300 g verse spinazie
Himalaya zout

Meng alle ingredienten in de keukenmachine. Ik had nog maar een halve kop cashewnoten in huis, maar het recept was toch goed gelukt. Meestal gebruik ik iets meer noten, maar dit was ook prima. Meng alle ingredienten in de keukenmachine totdat de cashewnoten fijn gemalen zijn.

Kook intussen de verse spinazie in een wat water. Haal de spinazie uit het water als het geslonken is. Even uitlekken en bij het tofumengsel voegen in de keukenmachine. Zet het aparaat aan en meng alles goed samen. Doe wat zout erbij om de vulling op smaak te brengen.

Het pastadeeg:

Het is helemaal niet zo moeilijk om een pastadeeg te maken zonder eieren te hoeven te gebruiken. Bij een veganistische pasta vervang je de eieren door kikkererwtenmeel. Het deeg is goed uit te rollen en elastisch. Misschien moet je even oefenen voordat je erachter bent hoe dun het deeg moet zijn. Probeer het deeg dun uit te rollen maar als het te dun is gaat het scheuren tijdens het werken. Als het deeg te dik is uitgerold zullen de ravioli's niet zo lekker worden. Ik vind pastadeeg met kikkererwtenmeel zeer smakelijk en het leent zich goed bij gevulde pasta's.

Dit recept is goed voor zo'n 25 ravioli's:

210 g gebuild meel
70 g kikkererwtenmeel
1/2 tl zeezout
1 el olijfolie
150 ml water

Meng alle droge ingredienten samen in een kom. Voeg olie en water toe. Meng eerst alles samen met een pannenlikker en breng daarna alle ingredienten samen met je hand totdat er een deegbal ontstaat. Kneed de deegbal 5 minuten op het aanrecht. Het deeg moet elastisch zijn. Misschien lijkt het deeg wat aan de droge kant, maar als je het 10 minuten in een plastic zakje laat rusten kun je het goed uitrollen.

Snijd de deegbal in tweeen of zoals ik dat doe in vieren. Ga meteen aan de slag met één balletje deeg en doe de rest weer terug in het zakje want het deeg mag nooit uitdrogen. Rol het deeg uit met een deegroller. Doe wat gebuild meel op ondergrond en deegroller om plakken te voorkomen.

Snijd de raviolivormpjes uit met een raviolistamper. Je kunt de pasta met een mesje in vierkanten snijden. Er zijn verschillende manieren om ravioli te maken en op internet zijn er goede voorbeelden van te vinden. Hier heb ik een link. In dit filmpje zie je hoe je een ravioli stamper kunt gebruiken en daarna hoe je ravioli zonder een stamper met een mesje kunt snijden.
Een belangrijke tip is om de gesneden pasta op een theedoek te leggen en een vochtige (niet natte) theedoek eroverheen te leggen. Dan kun je in alle rust doorwerken zonder dat het deeg uitdroogt.


Maak een afdruk op het deeg met de stamper en doe er een theelepel vulling precies in het midden hiervan. Pak een voorgesneden pasta velletje van onder de theedoek en leg deze op de vulling. Omdat je al een afdruk hebt gemaakt kan je zien waar de randen op elkaar komen te liggen.


Het is belangrijk dat de zijkanten van de ravioli goed ‘plakken’. Als het deeg vochtig is lukt het goed om ze vast te maken maar houd altijd een kommetje water aan de kant zodat je de randen vochtig kan maken voordat je de delen op elkaar legt.

Snijd nu de ravioli door de stamper door de pasta lagen te drukken. Haal de ravioli uit de stamper en zet het opzij. Herhaal dit process totdat je alle deeg hebt gebruikt.
De kanten van de ravioli moeten goed aan elkaar 'plakken' zodat ze niet open gaan tijdens het koken. Ik druk de zijkanten voor de zekerheid nog even goed dicht met een vork:


Ik doe dat vork werk snel in mijn handen:

Zorg dat je een flinke pan met water klaar hebt staan. Het water moet koken (niet te krachtig laten borrelen). Leg de ravioli's één voor één voorzichtig in de pan. Laat ze vijf minuten koken. Geniet van je zelfgemaakte ravioli en straks als het weer echt warm wordt kun je ravioli lekker in de tuin eten!

Photobucket

1 opmerking:

yvetste zei

Vandaag deze ravioli gemaakt en het was heerlijk, bedankt voor het recept! Heel ontspannend en fijn om zoveel aandacht voor elke ravioli te hebben! :-)

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.