Rozijnen-krentenbolletjesOp zo'n koude winterse dag is het heerlijk om de oven aan te doen. Deze bolletjes zijn het lekkerst als ze nog warm uit de oven komen. De bolletjes zitten vol rozijnen en krenten, Je kunt ze zo oppeuzelen, zonder beleg. Wil je alleen rozijnen gebruiken, dan is 100 g genoeg.

500 ml warm water
1 1/2 el gist
4 tl sucanat
2 el kokosolie, gesmolten
2 tl koekkruiden
rasp van 1 citroen
60 g rozijnen
60 g krenten
ongeveer 4 cups gebuild meel
2 tl zout

Leg de rozijnen en krenten in een kommetje water en laat dit even staan.

Strooi de gist in een grote kom over het warme water en laat dit even staan. Voeg hieraan toe olie, sucanat, citroen, koekkruiden, meel en zout. Doe niet te veel meel in de kom, anders wordt het deeg te zwaar, net genoeg meel zodat het deeg van de zijkanten van de kom loslaat.

Doe het deeg op een met meel bestrooide werkoppervlakte. Voeg tijdens het kneden naar behoefte wat extra meel op het werkoppervlak als het deeg plakkerig is. Haal de rozijnen en krenten uit het water en meng ze door het deeg. Kneed het deeg ongeveer 8 tot 10 minuten totdat het elastisch is.

Doe het deeg in een ingevette kom en draai de deegbal zodat het helemaal bedekt is met olie. Gebruik olijfolie. Laat de kom, afgedekt met een doek, 40 tot 60 minuten staan totdat het deeg volledig gerezen is. Druk de lucht uit het deeg. Rol stukjes deeg met je handen in een vorm van kleine stevige bolletjes en leg ze met de vouw onderaan op een bakplaat. Ik bedek de bakplaat met bakpapier of een bakmatje.

Laat de bolletjes in een warme, tochtvrije omgeving rijzen. Doe ook een doek over de bolletjes. Ze zijn gerezen als ze mooi bolvormig zijn.

Verwarm de oven voor op 200 C.

Bak de bolletjes totdat ze een kleurtje krijgen (zoals in de foto) en stevig aanvoelen. In mijn oven duurt dit zo'n 20 minuten. Elke oven is anders en belangrijk is om erbij te blijven. Als je de bolletjes al een keer hebt gebakken dan weet je voor de volgende keer precies hoe lang je ze moet bakken. Ik zeg dit omdat de bolletjes al snel te hard worden als je ze te lang in de oven laat bakken.

In de foto zie je dat ik de bolletjes in een klavervorm heb geknipt. Dat is leuk voor de kinderen, maar hoeft niet persé. Met dit recept kun je ook prachtige ronde bolletjes maken. Ik vind ze vooral mooi als ze met meel zijn bestoven. Ik gebruik hiervoor een zeefje. Het knippen doe je als de bolletjes gerezen zijn. Haal de doek van de bakplaat af en als de bolletjes mooi rond zijn knip je aan vier kanten in het deeg, met een schaar.

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.